1 Maj Brak komentarzy admin Azja, Europa , , ,

W Turcji nie spotyka się właściwie popularnych dań Środkowego Wschodu, takich jak humus, falafel i baba ghanoush. Najsłynniejsze danie, kebab, jest przykładem współczesnej, prostej i smacznej kuchni tureckiej. Turcja nadal produkuje nadwyżki artykułów spożywczych, i jest jednym z nielicznych krajów w basenie Morza Śródziemnego, gdzie za umiarkowaną cenę można skosztować wielu rozmaitych produktów. W niektórych restauracjach (lokanta) zachęca się gości do przejścia do kuchni i wskazania dań, które chcą wybrać. W kuchni nie ma zwykle takich dań jak sałatka pasterska, zupa z soczewicy, pilaf z ryżu i jogurt ponieważ rozumie się samo przez się, że zawsze są one w menu. W restauracjach nie można zwykle targować się o ceny, za wyjątkiem ryb — ceny ustalają gminy. Turyści, którzy wolą wodę od napojów, powinni kupić wodę mineralną w tanich sklepach spożywczych i przynieść ją ze sobą do restauracji. Kebab oznacza wszelkie dania z rusztu lub smażone w małych kawałkach. Najczęściej jest to kurczak lub baranina smażone na ruszcie, na różnych szpikulcach (sis i doner) lub pieczone w piekarniku. Et znaczy mięso, kuzu to baranina, dana eti – cielęcina. Na kurczaki mówi się zwykle tavuk, z rożna — pilic. Ponad 8333 km, wybrzeża przyczynia się do tego, że kuchnia turecka obfituje w dania z kilic (miecznika), kalkan (skarpa), hamsi (sardeli), kalmarów, karides (krewetek) i midye (małży). Wegetarianie często ograniczają się do bogatego wyboru meze (przekąsek). Imambayildi, sałatka na zimno z kawałków bakłażana, pomidorów, cebuli i oliwy z oliwek, znaczy dosłownie „ksiądz zemdlał” (nazwa pochodzi od wrażenia, jakie wywiera wspaniały smak potrawy), Popularną potrawę ryżową stanowi pilav, a także fasulye, czyli fasola.

Mówiąc o jedzeniu w Turcji nie wolno zapominać o dolma – (pełny, podobnie jak dolmus). Danie te podaje się czasem na gorąco z nadzieniem z mięsa i ryżu, czasem po usmażeniu w oliwie – na zimno, bez nadzienia. Herbatę o swojskiej nazwie çay (czytaj: czaj), pije się w małych szklaneczkach w kształcie tulipanów, zawsze bardzo gorącą i z cukrem. Taki kształt szklanek pozwala trzymać je w ręce bez poparzenia się. W wielu sklepach przy wejściu właściciele oferują cay za darmo. Zamawiając kahve (kawę) trzeba określić, w jakim stopniu ma być słodka: sade (bez cukru), orta (półsłodka), czy sekerli (słodka). Ayran to mieszanina jogurtu z wodą podawana z lodem i odrobiną soli. Narodowy napój turecki – lodowata raki, jest robiona z anyżku i ma lekki smak lukrecji. Zwykle raki miesza się pół na pół z wodą, która nadaje napojowi białawy kolor, stąd druga nazwa – „mleko lwa”. Bogactwo kuchni tureckiej to także niezliczone słodycze — aklava, puszyste ciasto z nadzieniem orzechowym, nasączone miodem, kadayif, małe kawałki ciasta z orzechami i cukrem, i helva (chałwa). Oczywiście są jeszcze lokum – „turecki smakołyk” i acibadem kurabiyesi, chyba najlepsze na świecie, tureckie marcepany.